civilhang

Fésületlen gondolatok

2018. jan 03.

Nemzeti hócipő

írta: civilhang
Nemzeti hócipő

Ma 2018. január 3. van, Genovéva és Benjámin napja.

hocipo.jpgA reggeli órákban, úgy 8 óra 05 perc táján csörgött a telefonom.  A kisunokám születését várom, aki az újév hajnalán jönne a világra, ezért felvettem a telefont, bár még kicsit álomittasan…

Mit tesz Isten, a Nemzeti Közművek munkatársa keresett gázszámla tartozásomra figyelmeztetve.

Elsőként is beazonosítási adataimat kérdezte, s katonásan közölte azt is, hogy beszélgetésünk rögzítésre kerül.

Mivel az elmúlt napon egy könyvleadáson dolgoztam a késő esti órákig, nem voltam teljesen üzemkész állapotban, így nem kérdeztem vissza az ő azonosító adataira és nem kapcsoltam be a saját telefonom rögzítőjét, hogy én is felvegyem beszélgetésünket.

Tudom, ezt ...

Tovább Szólj hozzá

2017. nov 13.

Huszonegy grammnyi lelkiismeret

írta: civilhang
Huszonegy grammnyi lelkiismeret

pic_mirror.jpgRégóta foglalkoztat a kérdés, hogy vajon hol lakozik az emberben a lelkiismeret. A neve szerint a lélekben kell otthon lennie.

Orvosi, klinikai vizsgálatok és tapasztalatok alapján ma már megállapítható, hogy az emberben lakozó lélek súlya, ami a halál beálltakor eltávozik ebből a földi porhüvelyből, mindössze 21 gramm.

Vagyis jó esetben mindannyiunkban lakozik 21 grammnyi lelkiismeret.

Mire is elegendő ez a teljes súlyunkhoz mérve elenyésző mennyiség? Talán, jobb, ha nem a mennyiség, hanem a minőség oldaláról közelítünk

 Van-e minősége a lelkiismeretnek, s egyáltalán miben is rejlik annak természete? Azt gondolnánk, hogy ez csak filozófiai felvetés, de korántsem. A mi hétköznapi életünk szerves tartozéka, s döntéseink ...

Tovább Szólj hozzá

2017. aug 21.

Téttel vagy tét nélkül?

írta: civilhang
Téttel vagy tét nélkül?

Az elmúlt napokat egy általam igen tisztelt régi barátunk – volt kormányzati szereplő és kisebbség-politikus  - társaságában töltöttük.

Most hosszú idő óta volt alkalmunk nyugalomban, minden sürgetés és külső hatás nélkül beszélgetni.

A biztos alap: a barátságunk, eszmei meggyőződésünk közössége, keresztényi elkötelezettségünk és ezzel kapcsolatos közösségi múltunk számtalan eseménye, élménye.

A megdöbbentő, mondhatnám megrázó élmény, hogy milyen ékeket volt képes verni közénk a mai magyarországi politikai megosztottság.

A pozitívum, hogy éppen a múltban felépített közösség és értékek nyomán soha sem feltételeznénk egymásról rossz, vagy ártó szándékot, akaratot.

Mégis megrázó, felkavaró ...

Tovább Szólj hozzá

2017. júl 13.

Bolhából elefánt?

írta: civilhang
Bolhából elefánt?

veradas1.jpgAmikor néhány hónappal ezelőtt elkezdtem blogbejegyzéseket írni sokféle indíttatás munkált bennem. Csak a felsorolás szintjén és fontossági sorrend nélkül:

- vannak dolgok, események, amelyeket nem lehet szó nélkül hagyni,

- minden ember személyes lelki felelőssége, hogy állást foglaljon mindabban, ami körülöttünk és így velünk is történik,

- a nyelv és a beszéd képessége csodálatos isteni adomány, amíg megfogalmazunk, szavakba öntünk valamit értékeljük, értelmezzük és a helyére is tesszük,

- hogy miért is kell ezt még le is írni: hogy magunk se felejtsük, s talán a barátainkkal is megoszthassuk,

Ezért is választottam a civilhang címet: egy félig-meddig személyes vélemény: egy mai átlagemberé, aki ...

Tovább Szólj hozzá

2017. ápr 27.

Hontalan?

írta: civilhang
Hontalan?


a-lathatatlan-ember-770x470.jpgKedves Barátaim!

Olvasva Abszurdisztán újabb híreit nem állhatom meg, hogy ne osszam meg veletek gondolataimat, mindenekelőtt a kérdéseimet.

Nap min nap elárasztanak bennünket az információk, amelyek  a korrupcióról, a közpénzek szervezett, társadalmi szintű eltulajdonításáról, a hatalommal való visszaélésről, önbíráskodásról szólnak.

Az ember fia-lánya egy idő után már-már immunissá is válhatna az átláthatatlanul szövevényes hírhalmaz nyomán. Valóban lehetetlen is nyomon követni a visszaélések végeláthatatlan sorozatát. Mégsem tehetjük meg, hogy a lelki békénk és nyugalmunk védelmére hivatkozva, kizárjuk a magánszféránkból a híreket, hogy ne gondolkodjunk el azon, mit is tehetnénk, hogy változtassunk a ...

Tovább Szólj hozzá

Magomed társadalmonkívüliség hontalam

2017. feb 26.

E- GALAXIS CONTRA GUTTENBERG?

írta: civilhang
E- GALAXIS CONTRA GUTTENBERG?

szamitogep.jpgMár szinte közhelynek számít, hogy a Guttenberg - galaxist felváltotta az E-galaxis. ,

Ha hinni lehet a híreknek, Amerikában, egyes iskolákban, már nem is oktatják a kézírást, helyette a számítógépes szövegszerkesztést tanulják a diákok.

Azt is gyakran mondogatjuk, hogy unokáink „veleszületett képessége” a számítógép használata, s ösztönösen, nagy biztonsággal igazodnak el a „ kibervilágban”.


Jó és üdvö zlendő tendencia, vagy inkább sajnálkoznunk kellene felette? Ezt ki-ki a saját élettapasztalata, kora, ízlése alapján ítéli meg. Annyi azonban mindannyiunk számára belátható, hogy az írott kultúra évszázadokon át felhalmozott értékeit - tartalom és minőség vonatkozásában is -, meg kellene őriznünk. Mindez ...

Tovább Szólj hozzá

helyesírás kibervilág Guttenberg galaxis elektronikus kultúra az írástudók felelőssége

2017. feb 11.

Kell, hogy legyen választás!

írta: civilhang
Kell, hogy legyen választás!

dontes.jpgAz évértékelők, a számvetések ideje van, mielőtt nekirugaszkodnánk a választási kampánynak.  Meg kellene hallgatnom az összes évértékelőt, mert úgy lenne tisztességes, ha véleményt akarok nyilvánítani.
Talán össze is gyűjtöm hozzá az erőt, s ha még több erőm és időm lesz, össze is vetem a különböző pártvezetők állításait. De ez bizony embert és türelmet próbáló feladat.
Most csak a legfrissebbekről: Orbán Viktorról és az LMP-ről teszek említést.
Őszintén megvallom, hogy nem tudtam végignézni Orbán évértékelőjét. Nem szeretem, ha arról akarnak meggyőzni, amiről tudom, és a saját bőrömön érzem, hogy nem úgy van.
Kedves miniszterelnök úr, nekem és még nagyon sok ...
Tovább Szólj hozzá

évértékelő LMP Orbán Viktor választás2018

2017. jan 28.

Amikor a víz az úr

írta: civilhang
Amikor a víz az úr

Azt kérdezte tőlem a minap egyik barátom, hogy miért posztolok a 2024-es olimpia ellen. Nos elgondolkodtam azon, hogy a  kézenfekvő válaszokon túl - mint az ország jelenlegi helyzetében pl. az egészségügyben, az oktatásban, a szociális szférában lenne fontosabb prioritás is -, mivel is illusztrálhatnám a kételyeimet.

Az is elcsépelt lemez, hogy természetesen az ilyen beruházások csakis és kizárólag bizonyos kivételezett haveri körök zsebeit dagasztják. Erre az a válasz, hogy mindenkinek maga felé húz a zsebe, és ez így van rendjén.

Tetszik-nem tetszik most az új nemzeti burzsoázia kiépítése zajlik. Egyesek odáig mennek, hogy új reformkorról, széchenyikről és kossuthokról beszélnek... Hát nem tudom...

Egy biztos, Széchenyi és ...

Tovább Szólj hozzá

korrupció Olimpia vizes világbajnokság

2017. jan 03.

Keleti nyitás, avagy a történelem fintora

írta: civilhang
Keleti nyitás, avagy a történelem fintora

szelkakas_72_cm_macska.jpgSokat gondolkodom mostanában a történelem forgandóságán. Az én, immáron emberöltőnyi életemben is bekövetkezett néhány történelminek is nevezhető sorsforduló.

Ahogyan mondani szokták, még a „vasfüggöny” mögött dobott le a gólya. Így hát akaratlan kortanúja lettem a szocializmusnak nevezett érának.

Tanultam oroszul is annak rendje és módja szerint legalább 6-8 évig. Voltam persze úttörő és még KISZ-es is, ez automatikusan vele járt a gimnáziummal. Tisztséget nem vállaltam, s amint lehetett ki is váltam a csapatból.

Az oroszokról hallottam a sok rosszat és jót is. Mint az irodalom és a művészet kedvelője elolvastam minden elérhető orosz klasszikust, és mélyen megérintett a titokzatosnak és ellentmondásosnak tűnő ...

Tovább Szólj hozzá

2016. dec 17.

„Polak, Węgier, dwa bratanki..."

írta: civilhang
„Polak, Węgier, dwa bratanki..."

"Lengyel- magyar két jó barát..." szól a jól ismert közmondás.

A sajtó és vélem lengyel.jpgény-nyilvánítás szabadságáért tüntetnek Lengyelországban...
Jaroslaw Kaczynski elnök szorult helyzetében a fegyveres karhatalomhoz fordult. ..   - olvasom a hírekben.
Mostanában sokszor elgondolkodom azon, mit is tennék én, ha most lennék fiatal, az ilyen és ehhez hasonló események közepette. Melyik oldalt választanám, legitimálnám? 
Annyira azért mégsem vagyok öreg, hogy ne emlékeznék a 60-as évek kokárdás demonstrációira március idusán, vagy később a 80-as. 90-es években ébredő ellenzéki megmozdulásokra.
Azt hiszem, hogy akkor, a kommunista idők épphogy eloszló árnyéka alatt is lázadtunk volna a sematizmus ...
Tovább Szólj hozzá

Tüntetés Lengyelországban sajtó és véleményszabadság