2017. feb 26.

E- GALAXIS CONTRA GUTTENBERG?

írta: civilhang
E- GALAXIS CONTRA GUTTENBERG?

szamitogep.jpgMár szinte közhelynek számít, hogy a Guttenberg - galaxist felváltotta az E-galaxis. ,

Ha hinni lehet a híreknek, Amerikában, egyes iskolákban, már nem is oktatják a kézírást, helyette a számítógépes szövegszerkesztést tanulják a diákok.

Azt is gyakran mondogatjuk, hogy unokáink „veleszületett képessége” a számítógép használata, s ösztönösen, nagy biztonsággal igazodnak el a „ kibervilágban”.


Jó és üdvözlendő tendencia, vagy inkább sajnálkoznunk kellene felette? Ezt ki-ki a saját élettapasztalata, kora, ízlése alapján ítéli meg. Annyi azonban mindannyiunk számára belátható, hogy az írott kultúra évszázadokon át felhalmozott értékeit - tartalom és minőség vonatkozásában is -, meg kellene őriznünk. Mindez kellő munkával és alapossággal átmenthető az elektronikus kultúrába is.

Mi a helyzet a most születő, íródó, megfogalmazódó tartalmakkal, hírekkel, tudósításokkal?

Mennyiség és minőség…

Elárasztanak bennünket a különböző hírportálokon, közösségi oldalakon közzétett, igényesen vagy inkább igénytelenül, helyesírási hibákkal tűzdelten megjelenő vélemények, híradások. A hitelességről, az adatokkal alátámasztott szakmaiságról ne is beszéljünk.

Amit a mai rohanó világunkban mindenképpen át kellene mentenünk a „régimódi” írott kultúrából, az minden bizonnyal a minőség és a szakmaiság. Ez minden „írástudó” felelőssége a múltban, a jelenben és a jövőben is.

Szólj hozzá

helyesírás kibervilág Guttenberg galaxis elektronikus kultúra az írástudók felelőssége