civilhang

Fésületlen gondolatok

2017. ápr 27.

Hontalan?

írta: civilhang
Hontalan?


a-lathatatlan-ember-770x470.jpgKedves Barátaim!

Olvasva Abszurdisztán újabb híreit nem állhatom meg, hogy ne osszam meg veletek gondolataimat, mindenekelőtt a kérdéseimet.

Nap min nap elárasztanak bennünket az információk, amelyek  a korrupcióról, a közpénzek szervezett, társadalmi szintű eltulajdonításáról, a hatalommal való visszaélésről, önbíráskodásról szólnak.

Az ember fia-lánya egy idő után már-már immunissá is válhatna az átláthatatlanul szövevényes hírhalmaz nyomán. Valóban lehetetlen is nyomon követni a visszaélések végeláthatatlan sorozatát. Mégsem tehetjük meg, hogy a lelki békénk és nyugalmunk védelmére hivatkozva, kizárjuk a magánszféránkból a híreket, hogy ne gondolkodjunk el azon, mit is tehetnénk, hogy változtassunk a ...

Tovább Szólj hozzá

Magomed társadalmonkívüliség hontalam

2017. feb 26.

E- GALAXIS CONTRA GUTTENBERG?

írta: civilhang
E- GALAXIS CONTRA GUTTENBERG?

szamitogep.jpgMár szinte közhelynek számít, hogy a Guttenberg - galaxist felváltotta az E-galaxis. ,

Ha hinni lehet a híreknek, Amerikában, egyes iskolákban, már nem is oktatják a kézírást, helyette a számítógépes szövegszerkesztést tanulják a diákok.

Azt is gyakran mondogatjuk, hogy unokáink „veleszületett képessége” a számítógép használata, s ösztönösen, nagy biztonsággal igazodnak el a „ kibervilágban”.


Jó és üdvö zlendő tendencia, vagy inkább sajnálkoznunk kellene felette? Ezt ki-ki a saját élettapasztalata, kora, ízlése alapján ítéli meg. Annyi azonban mindannyiunk számára belátható, hogy az írott kultúra évszázadokon át felhalmozott értékeit - tartalom és minőség vonatkozásában is -, meg kellene őriznünk. Mindez ...

Tovább Szólj hozzá

helyesírás kibervilág Guttenberg galaxis elektronikus kultúra az írástudók felelőssége

2017. feb 11.

Kell, hogy legyen választás!

írta: civilhang
Kell, hogy legyen választás!

dontes.jpgAz évértékelők, a számvetések ideje van, mielőtt nekirugaszkodnánk a választási kampánynak.  Meg kellene hallgatnom az összes évértékelőt, mert úgy lenne tisztességes, ha véleményt akarok nyilvánítani.
Talán össze is gyűjtöm hozzá az erőt, s ha még több erőm és időm lesz, össze is vetem a különböző pártvezetők állításait. De ez bizony embert és türelmet próbáló feladat.
Most csak a legfrissebbekről: Orbán Viktorról és az LMP-ről teszek említést.
Őszintén megvallom, hogy nem tudtam végignézni Orbán évértékelőjét. Nem szeretem, ha arról akarnak meggyőzni, amiről tudom, és a saját bőrömön érzem, hogy nem úgy van.
Kedves miniszterelnök úr, nekem és még nagyon sok ...
Tovább Szólj hozzá

évértékelő LMP Orbán Viktor választás2018

2017. jan 28.

Amikor a víz az úr

írta: civilhang
Amikor a víz az úr

Azt kérdezte tőlem a minap egyik barátom, hogy miért posztolok a 2024-es olimpia ellen. Nos elgondolkodtam azon, hogy a  kézenfekvő válaszokon túl - mint az ország jelenlegi helyzetében pl. az egészségügyben, az oktatásban, a szociális szférában lenne fontosabb prioritás is -, mivel is illusztrálhatnám a kételyeimet.

Az is elcsépelt lemez, hogy természetesen az ilyen beruházások csakis és kizárólag bizonyos kivételezett haveri körök zsebeit dagasztják. Erre az a válasz, hogy mindenkinek maga felé húz a zsebe, és ez így van rendjén.

Tetszik-nem tetszik most az új nemzeti burzsoázia kiépítése zajlik. Egyesek odáig mennek, hogy új reformkorról, széchenyikről és kossuthokról beszélnek... Hát nem tudom...

Egy biztos, Széchenyi és ...

Tovább Szólj hozzá

korrupció Olimpia vizes világbajnokság

2017. jan 03.

Keleti nyitás, avagy a történelem fintora

írta: civilhang
Keleti nyitás, avagy a történelem fintora

szelkakas_72_cm_macska.jpgSokat gondolkodom mostanában a történelem forgandóságán. Az én, immáron emberöltőnyi életemben is bekövetkezett néhány történelminek is nevezhető sorsforduló.

Ahogyan mondani szokták, még a „vasfüggöny” mögött dobott le a gólya. Így hát akaratlan kortanúja lettem a szocializmusnak nevezett érának.

Tanultam oroszul is annak rendje és módja szerint legalább 6-8 évig. Voltam persze úttörő és még KISZ-es is, ez automatikusan vele járt a gimnáziummal. Tisztséget nem vállaltam, s amint lehetett ki is váltam a csapatból.

Az oroszokról hallottam a sok rosszat és jót is. Mint az irodalom és a művészet kedvelője elolvastam minden elérhető orosz klasszikust, és mélyen megérintett a titokzatosnak és ellentmondásosnak tűnő ...

Tovább Szólj hozzá

2016. dec 17.

„Polak, Węgier, dwa bratanki..."

írta: civilhang
„Polak, Węgier, dwa bratanki..."

"Lengyel- magyar két jó barát..." szól a jól ismert közmondás.

A sajtó és vélem lengyel.jpgény-nyilvánítás szabadságáért tüntetnek Lengyelországban...
Jaroslaw Kaczynski elnök szorult helyzetében a fegyveres karhatalomhoz fordult. ..   - olvasom a hírekben.
Mostanában sokszor elgondolkodom azon, mit is tennék én, ha most lennék fiatal, az ilyen és ehhez hasonló események közepette. Melyik oldalt választanám, legitimálnám? 
Annyira azért mégsem vagyok öreg, hogy ne emlékeznék a 60-as évek kokárdás demonstrációira március idusán, vagy később a 80-as. 90-es években ébredő ellenzéki megmozdulásokra.
Azt hiszem, hogy akkor, a kommunista idők épphogy eloszló árnyéka alatt is lázadtunk volna a sematizmus ...
Tovább Szólj hozzá

Tüntetés Lengyelországban sajtó és véleményszabadság

2016. dec 06.

Bárányból farkas, avagy korunk csodája

írta: civilhang
Bárányból farkas, avagy korunk csodája

letoltes.jpgAzt mondják, a birka a legbéketűrőbb, jámborabb állat. Biztosan igazuk van az állattudoroknak. Arról azonban nem beszélnek, hogy csodák csodája, bizonyos környezeti ártalmak esetén lehetséges a legbéketűrőbb állat különleges mutációja, melynek során farkas válhat belőle.

Valahogy így érzem magam én is. Világ életemben jóra törekvő, megértő, béketűrő és jámbor hívő állampolgár voltam. Mostanában azonban egyre inkább a lázadás, a felháborodás, a jogosnak érzett harag jeleit tapasztalom magamban.

Már nem vagyok jámbor és béketűrő állampolgár, és nem tudok hinni a szépen megfogalmazott ígéreteknek és kormányzati szólamoknak.

Pedig – higgyétek el nekem kedves barátaim – én nem akartam birkából farkassá ...

Tovább Szólj hozzá

2016. dec 02.

A fény és az árnyéka

írta: civilhang
A fény és az árnyéka

arc-festes-illuzio-04_1.jpg
Mostanában gyakran teszem fel magamnak a kérdést hogyan is férhetnek meg az emberi lélekben homlokegyenest ellentétes dolgok, amikről az ember azt gondolhatná, hogy kioltják egymást.

Ez jutott eszembe az alábbi cikk ( Castro, a hős és az ellenség) olvasásakor is, és felidéződött bennem egy furcsa történet is, amit Oroszországban egy idős asszonytól hallottam.

A lakásában az orosz otthonokban szokásos gyertyákkal környezett ikonok sorában láttam Sztálin ikonszerű képmását is. Amikor megkérdeztem, hogyan férnek meg egymás mellett, elmesélte az ő személyes kis történetét, amiben a véreskezű diktátor valahavolt emberi arca rajzolódott ki egy pillanatra.

A történelem ismétli önmagát. Hogyan lesz egy igaz ...

Tovább Szólj hozzá

Sztálin Fidel csatró a hatalom természete

2016. nov 25.

Marad a hollóposta, avagy Szilágy Erzsébet levelét megírta….

írta: civilhang
Marad a hollóposta,  avagy Szilágy Erzsébet levelét megírta….

 

Mindinkább úgy érzem, mintha egy scifi valóságban élnék. Azután rá kell döbbennem, hogy mégsem. Minden abszurditás és valóban scifi-be illő esemény most, itt és velünk történik.

Nem győzöm kapkodni a fejem a hírek olvasása közben, s már azt sem tudom mondani: ez mindennek a teteje. Túl sokszor kellene mondanom, így hát ülök némán, s azon gondolkodom van-e még tovább…

És csodák csodája, mindig rá tudnak tromfolni az űberelhetetlenre is…

Nem fárasztok senkit, s magamat sem mérgesítem a részletező felsorolással a korrupció, a közpénzek elsíbolása, a szegények újabb és újabb ellehetetlenítése és egyéb többségünk számára ismert tényt illetően.

Mindeközben, nap mint nap megpróbálnak meggyőzni ...

Tovább Szólj hozzá

2016. nov 20.

Félelem és gyűlölet nélkül

írta: civilhang
Félelem és gyűlölet nélkül

Belefáradtam a közbeszédet és kommunikációt egyre inkább eluraló gyűlöletbeszédbe, és a félelem légkörét gerjesztő kommunikációba!

Pontosan ez az, ami megbénít és csírájában öl ki belőlünk minden emberit, minden egységre és kölcsönös szeretetre irányuló indíttatást, kezdeményezést…

Döbbenettel és mély fájdalommal olvasom a netes fórumokon is több barátom, és a hajdani nehéz időkben „harcostársam”  kommentjeit, megnyilvánulásait, amelyek a kirekesztés és a más véleményen lévőkkel szembeni félelem, majdhogynem gyűlölet jegyében fogannak.

Azt kérdezem, hogyan juthattunk idáig? Mi lesz velünk, ha már egymástól is félünk, egymást is gyűlöljük? Ki, vagy mi juttatott bennünket idáig? Milyen ördögi ...

Tovább Szólj hozzá

közösség megértés gyűlöletbeszéd nyitottság